U svoje slobodno vreme Miloš Racković ponekad dozvoljava da na površinu ispliva i jedna nešto drugačija pojava njegove ličnosti pod opšte prihvaćenim pseudonimom Mr. Underhill.  To je naravno tajno ime Froda iz Gospodara prstenova na njegovom putovanju do Rivendela. Nekad davno Miloš Racković gledao je crtani film Gospodar prstenova iz sedamdeset i neke i dobro zapamtio scenu u kojoj je Gandalf rekao Frodu da na putovanju koristi ime Mr. Underhill.

Malo pomalo Mr. Underhill se izborio za svoje mesto u ličnosti Miloša Rackovića i kao što rekoh povremeno isplivava na površinu. Uglavnom su to situacije kada krene nekakva priča. Baš kao i sada uostalom. Već ste primetili da i ovaj tekst počinje da skreće ka tom obliku pisane reči. Pa da onda nastavimo u potpunosti u tom stilu.

Bio jednom jedan Mr. Underhill koji je iz jedno stotinak iteracija konačno uspeo da napiše nešto nalik noveli u koju je naravno morao da strpa sve svoje kratke priče i sve to lepo upakuje u jednu pomalo nezgrapnu i verovatno na momente i pomalo nerazumljivu celinu. Tematika same priče nalagala je da se kao medijum njenog objavljivanja iskoristi neki elektronski medij, pa je u tu svrhu upotrebljen Internet. Pošto je u pitanju jedan tekst koji po svojoj tematici nema nikakve veze sa profesionalnim angažovanjem Miloša Rackovića na ovom fakultetu, odlučio je da ne koristi računarske resurse fakulteta za objavljivanje priča Mr. Underhill-a, već je to stavio na jedan od besplatnih upload servera. Ipak usudio se da iskoristi ovaj sajt i da na njega stavi link ka tom serveru, pa ko želi nek izvoli.

Prethodne dve rečenice bile su tačne sve do nedavno. Ali viša sila, to jest američka administracija, umešala je svoje prste i porazbucala te javne upload servere na kojima je Mr. Underhill postavio novelu. Tako da je on definitivno postao kolatelateralna šteta u američkoj svetoj borbi protiv piraterije. Jer iako je, doduše u svom pojavnom obliku Miloša Rackovića, kritikovan od strane jednog istaknutog predstavnika departmana da se kiti tuđim perjem, u ovom slučaju je potpuno nezasluženo potkačen. Kompletna novela je autorsko delo Mr. Underhill-a i u njenom postavljanju na Internet i skidanju sa istog nema ni traga piraterije. Ipak sila boga ne moli i novela je usled već objašnjenih okolnosti premeštena na računarske resurse fakulteta (uz dozvolu administratora, doduše samo usmenu, u stvari preko e-maila). 

Elem, ko želi da pročita novelu Krunice sna koju je napisao Mr. Underhill, neka klikne ovde

Novela Krunice sna - PDF - Download

U međuvremenu tableti su sve češći pa su se javili interesentni za postavljanje novele i u formatima pogodnim za Kindle. Evo linka za novelu Krunice sna u mobi formatu.

Novela Krunice sna - MOBI - Download

A sada nešto drugačije. Mr. Underhill rešio je da dodatno blamira Miloša Rackovića tako što će prirediti i postaviti na sajt serijal audio zapisa slobodnih za preslušavanje, pod naslovom Sa Mp3 plejera matorog profesora. Malo muzike i malo priče. Ko je zainteresovan neka sledi link.

Sa Mp3 Plejera matorog profesora

Šta se sve događalo u okviru serijala Sa Mp3 plejera matorog profesora ko zna zna, a ko ne zna ne zna, pa nećemo mnogo daviti oko toga. U svakom slučaju matori profesor se malo zamorio, pa ne radi to adekvatnim tempom i Mr. Underhill je rešio da ga više ne čeka, već da umesto toga započne novi projekat. Piše knjigu verovali ili ne. Neću mnogo da otkrivam, samo da nagovestim po nešto. Po zamisli Mr. Underhill-a, knjiga bi trebalo da bude kombinacija fantastike, trilera, akcije, komedije, pa onda malo ljubavnog zapleta i elemenata dnevnika, a kud bi moglo bez malo epske fantastike. Znam. I ja sam mu rekao da nije normalan. Najgore je što ni on ne zna baš kako će to sve da uklopi u jednu knjigu. Za sada je napisao tek desetak strana. Ako bude radio tempom kojim je pisao prethodnu novelu, bolje reći tu jedinu koju je do sada napisao, onda ćete se bogami načekati da to dobijete na čitanje. Da ne ispadnem  kao Džordž R. R. Martin koji je više puta odlagao datum pojavljivanja svoje knjige, neću spominjati nikakav datum. Samo obećavam da ćete u momentu kada knjiga bude završena, na ovom sajtu imati link sa koga ćete moći kompletnu da je skinete. Osim ako u međuvremenu Miloša Rackovića ne oteraju sa fakulteta. Ili ga Mr. Underhill ne natera da tu knjigu objavljuje na sajtu po delovima. Onako u nastavcima. Za sada mu se opirem, ali ko zna šta će ispasti na kraju. Ako imate neko mišljenje po tom pitanju javite se.

Znate ono što kažu, obećanje ludom radovanje. Ima neke istine u tome, čak i u slučaju Miloša Rackovića, ili Mr. Underhill-a, bog bi ga znao koji od njih dvojice je odgovoran. Jer knjiga je napisana, u stvari prvi deo prve knjige je napisan (trebalo bi da to na kraju ispadne triologija, a prva knjiga je ispala preglomazna pa je Mr. Underhill odlučio da je podeli u dva dela ... i tako dalje, da ne polemišem sada previše o tome ...), a ipak se nije pojavio link za njeno skidanje. Možda najviše zbog toga što nijedan od njih dvojice nije u potpunosti siguran da je taj prvi deo prve knjige stvarno napisan. Jer prva verzija je bila napisana odavno, ali se u međuvremenu tokom višestrukog čitanja i prepravljanja prilično promenila. Očito ne znaju kad je dosta. Ali ne, glavni razlog je ipak to što se bar jedan od njih dvojice ponadao i pomislio da bi tu knjigu mogao stvarno da objavi i u štampanom obliku. Oprostićete im valjda što su dovoljno ludi da se nadaju tome.  Ali ako, to jest što je mnogo verovatnije kada, shvate da od toga neće biti ništa, eto knjige ovde, pa nek čita kome se čita. 

Posle dužeg vremena i bar dve iteracije povremenog čitanja i prepravljanja kompletnog teksta, čak i Mr. Underhill je shvatio da nema smisla više da presipa iz šupljeg u prazno niti da se nada da će uspeti da knjigu objavi. Zato evo ovde linka na prvi deo prve knjige pa ko voli nek izvoli. 

ZEMLJA, prvi deo - Silazak u tamu - PDF - Download